Ga naar hoofdinhoud

VIRUSSCANNER MAC ZIET CITRIX SOFTWARE ALS MALWARE

Antivirus
1. VIRUSSCANNER MAC ZIET CITRIX SOFTWARE ALS MALWARE

Mac gebruikers zijn mogelijk geschrokken toen ze een malware-melding kregen van Apple’s virusscanner XProtect (“Een virus op mijn Mac!?”). Deze tool liet Appel-gebruikers onlangs weten dat de Citrix-applicaties RecieverHelper, ServiceRecords en AuthManager_Mac kwaadaardige programma’s zijn die hun computers beschadigen. Gelukkig is dit niet het geval want de melding wordt veroorzaakt door het Certificaat van Symentec dat aan deze software hangt.

Onbetrouwbaar certificaat

Al sinds 2018 hebben ontwikkelaars van browsers en besturingssystemen hun vertrouwen in de certificaten van Symentec opgezegd vanwege verschillende veiligheidsincidenten. Sinds de laatste XProtect-update van 23 augustus is dit ook het geval bij Apple en alle software gesigneerd met een Symantec-certificaat wordt nu geweigerd. NDC-IT adviseert gebruikers daarom deze software te verwijderen of te upgraden, én om een goede virusscanner hun MacBook, iMac, Mac Pro of Mac Mini te laten draaien.

Veiligheid van Mac’s

Het decennia oude idee dat Apple computers beter bestand zijn tegen malware dan Windows apparaten, leeft nog steeds. Niet geheel onterecht. Omdat Windows PC’s nog steeds de markt domineren, zijn ze populairder bij malware-makers dan Apple computers. Daarnaast hebben Mac’s uitstekende built-in tools die de apparaten beveiligen tegen schadelijke software, zoals XProtect, en zijn alle apps ‘sandboxed’. Dit betekent dat ze, in tegenstelling tot Windows apps, alleen kunnen doen waar ze voor gemaakt zijn, en geen toegang kunnen krijgen tot kritieke systeemprocessen. Toch heeft Apple het “We Don’t Get Virusses” argument is al jaren geleden laten vallen. Het aantal meldingen van kwaadaardige programma’s op Mac’s neemt nam lijk toe, in 2020 zelfs met 1000%  : van 56,556 in 2019 naar 674,273 in 2021.

Dus onze tips

Ga niet uit van het principe “We Don’t Get Virusses.
Zet een goede virusscanner op je Mac.
Houd je Mac software up-to-date.

Advies nodig over het beveiligen van je Mac? Neem contact op met onze Servicedesk via  of 085-21000605.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top